Cerebro Vasculair Accident (CVA) ofwel een beroerte
Cerebro Vasculair Accident is de medische term voor een beroerte (in het Engels stroke genoemd). Het betekent letterlijk een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 45.000 mensen zo’n ongeluk.
Bij een beroerte kan de beschadiging van hersenweefsel twee verschillende oorzaken hebben. Bij 80% van de mensen die een beroerte krijgen wordt dit veroorzaakt door een herseninfarct als gevolg van een afsluiting van een bloedvat. De overige 20% wordt veroorzaakt door een hersenbloeding als gevolg van een lek in een bloedvat.
Mogelijke gevolgen van een herseninfarct of hersenbloeding
Alles wat we doen, denken en voelen, wordt door onze hersenen bestuurd. En bijna elke beroerte heeft invloed op al deze facetten. De gevolgen verschillen echter per persoon en zijn sterk afhankelijk van de plaats en de mate van de hersenbeschadiging. Er kunnen lichamelijke gevolgen zijn (niet kunnen lopen, een arm niet goed kunnen gebruiken) en gevolgen op gebied van het spreken en het denken (geheugen, concentratie). Ook veranderingen in gedrag of emoties kunnen optreden (impulsiviteit, sneller huilen). Daarnaast komt vermoeidheid vaak voor.
Veel gewone dagelijkse activiteiten als douchen, koken, sporten, school of werk kunnen hierdoor minder goed gaan. De meeste mensen die een beroerte hebben gehad moeten een aantal dingen opnieuw leren én moeten leren omgaan met de veranderde situatie. Als u een beroerte heeft gehad volgt bijna altijd een langdurig en intensief proces voor zowel uzelf als uw omgeving.
Uw herstelproces en een gecombineerd revalidatietraject
Ons revalidatieteam kan u helpen uw lichaam en mogelijkheden weer zo goed mogelijk te benutten en u leren om te gaan met uw beperkingen op een manier die bij u past. Omdat de gevolgen van hersenletsel heel verschillend kunnen zijn, wordt het revalidatieprogramma aan uw persoonlijke situatie aangepast. Onder leiding van een revalidatiearts werkt ons ervaren revalidatieteam samen met u aan herstel op meerdere fronten. Afhankelijk van de aard en ernst van uw beroerte zal een revalidatietraject worden aangeboden dat meestal drie a vier maanden duurt. In een enkel geval begeleiden we mensen langer.
Doel van de revalidatiebehandeling is om u zelfstandig en met veerkracht met uw klachten te leren omgaan. Bij revalidatie na een beroerte zijn naast onze revalidatiearts en revalidatiearts-ondersteuner altijd een fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog betrokken. Afhankelijk van uw situatie kunnen er ook nog andere disciplines betrokken worden bij uw revalidatie.
Wat kan Revalide voor u betekenen?
We bespreken we graag met u (of eerst met uw behandelend arts) wat ons behandelteam voor u kan betekenen. Wilt u eerst meer weten over onze behandeltrajecten, tarieven en vergoedingen? Dat kunt u vinden op onze pagina met cliëntinformatie.
Twijfelt u of u bij Revalide op de goede plek bent, of wilt u telefonisch overleggen met een van onze casemanagers? Neemt u gerust contact met ons op!