Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet Aangeboren Hersenletsel is een beschadiging van hersenweefsel die iemand tijdens zijn leven oploopt. Naast een beroerte (CVA) kan dit het gevolg zijn van een hersentumor, een ziekte als hersenvliesontsteking, hersenletsel na reanimatie of een hersenkneuzing na een ongeval. Alles wat we doen, denken en voelen, wordt door onze hersenen gestuurd. Hersenletsel kan dus invloed hebben op al deze facetten. De gevolgen kunnen per persoon verschillen en zijn afhankelijk van de plaats en de mate van de hersenbeschadiging.

Mogelijke gevolgen van een hersenbeschadiging

Als u een hersenbeschadiging heeft opgelopen kan dit lichamelijke gevolgen hebben zoals pijn, vermoeidheid, problemen met lopen, evenwichtsstoornissen of het niet goed meer kunnen gebruiken van een arm of been. Maar de hersenbeschadiging kan ook problemen tot gevolg hebben met concentratie en denken, communiceren en/of het omgaan met emoties.

Veel gewone dagelijkse dingen als het huishouden, sporten, werken of naar school gaan, kunnen hierdoor ineens minder goed gaan. Het gevolg is dat mensen met hersenletsel veel dingen opnieuw moeten leren. Inclusief leren omgaan met een ander lichaam. Dat is vaak een langdurig en intensief proces.

Een gecombineerde behandeling kan het herstelproces versnellen

Wij kunnen u helpen uw mogelijkheden (weer) zo goed mogelijk te benutten en makkelijker om te gaan met uw beperking op een manier die bij u past. Omdat de gevolgen van hersenletsel heel verschillend kunnen zijn, vergroot een zogeheten interdisciplinair behandelplan op maat – waarin tegelijkertijd meerdere aspecten worden aangepakt – de kans dat u zo snel mogelijk weer een prettiger leven heeft. In zo’n interdisciplinair behandelplan maakt onze revalidatiearts samen met u een traject op maat dat past bij de aard en ernst van uw klachten. Soms volstaat een behandelperiode van 3 tot 4 weken. Meestal zal de revalidatiearts in overleg met u en het behandelteam kiezen voor een traject van drie a vier maanden.

Het plan wordt vervolgens uitgevoerd in samenwerking met een fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog. Indien nodig kunnen er ook nog andere disciplines betrokken worden bij uw revalidatie. De revalidatiearts overziet de samenwerking en helpt bij het vinden van een nieuwe weg. Trainen, oefenen, praten, analyseren en proberen, blijkt voor veel van onze cliënten een plezierige manier van werken die nieuwe energie geeft in een nieuw leven opbouwen met veranderde hersens.

Wat kan Revalide voor u betekenen?

Graag bespreken we met u wat ons behandelteam in uw specifieke situatie kan betekenen. Wilt u eerst meer weten over onze behandeltrajecten, tarieven en vergoedingen? Dat vindt u op de pagina met cliëntinformatie.

Twijfelt u of u bij Revalide op de goede plek bent, of wilt u telefonisch overleggen met een van onze casemanagers? Neemt u gerust contact met ons op!